Kopen in Turkije

Kopen in Turkije


Koop procedure in Turkije.

Hieronder staat een samenvatting van de aankoopprocedure voor vastgoed in Turkije. De belangrijkste factor is te werken met een goed opgerichte makelaardij die u door elke stap van het proces leidt.

Veel mensen die vastgoed kopen in Turkije zien dit als investering, anderen zijn op zoek naar een vakantiewoning met als doel er wat geld mee te verdienen terwijl weer anderen de helft of misschien zelfs al hun tijd in de woning willen doorbrengen. Het is van belang dat potentiële kopers van vastgoed in Turkije de procedure begrijpen, omdat het een nieuw gebied is voor vastgoed investeringen overzee.

Het kopen van vastgoed op een groeiende markt zoals Turkije is totaal anders dan het kopen op een meer traditionele markt als Spanje, waar miljoenen kopers van overal op de wereld al huizen bezitten. In Spanje zijn de procedures uitgeprobeerd en getest en elke notaris is wel ervaren. Hoe dan ook, in Turkije is dit niet het geval en het ontbreken aan ervaring en duidelijke procedures kan leiden tot vertraging en verwarring.

Aankoop via een ervaren makelaar
In Turkije zijn er een aantal potentiële valkuilen omdat van veel vastgoed geen eigendomspapieren of bouwpermissies zijn of ze gewoonweg illegaal zijn gebouwd. In 2004 bracht de Turkish Daily News verslag uit van 600,000 illegale huizen, alleen al in Istanboel. Er zijn ook verschillende types eigendomspapieren verkrijgbaar in Turkije met verschillende verbonden eigendomsrechten over onroerend goed en land. Daarom en omdat Turkije een nieuw gebied is voor investeringen overzee, is het erg belangrijk om een kwaliteitsmakelaar in de arm te nemen die u langs alle potentiële problemen kan leiden.

Aankoopprocedure
Allereerst is het zaak dat u uw ideale vastgoed in Turkije vindt en hebt besloten dat u wilt overgaan tot de aankoop daarvan. Daarna gaat het gewoonlijk volgens de onderstaande procedure:

Reserveringscontract
Het reserveringscontract zorgt ervoor dat het vastgoedobject van de markt wordt gehaald, gewoonlijk 2-4 weken, zodat de aangestelde juridisch adviseur de tijd heeft om de nodige onderzoeken te doen betreffende het vastgoedobject in kwestie. Gewoonlijk wordt een reserveringsbedrag tussen de €3.000 en €6.000 betaald.

Als u besluit af te zien van de aankoop door een legaal probleem dan staat in het contract dat u recht hebt op een teruggacen van het betaalde reserveringsbedrag, hoewel dit niet altijd het geval is. Indien u echter besluit af te zien van de aankoop door een verandering van gedachte is het standaard dat u het reserveringsbedrag kwijt bent.

Als u besluit door te gaan met de aankoop, wordt het betaalde reserveringsbedrag als deel van de betaling van het vastgoed in kwestie gezien.

Voorlopig Contract
Nadat het reserveringscontract is getekend en het vereiste bedrag is betaald, ontvangt u een rapport met de bevindingen van de legale controles. Hierna tekent u het voorlopig contract en in dit stadium wordt van u verwacht dat u de vereiste aanbetaling doet. Bij een bestaand vastgoedobject is dit gewoonlijk 10% en bij een nieuwbouw object kunt u een bedrag verwachten van ongeveer 30% van het totaalbedrag.

Indien nodig is de verkoper op dat moment verplicht een aanvraag te doen voor vergunning voor u om in Turkije een vastgoedobject te kopen.

Met het kopen van nieuwbouwwoningen in Turkije is het mogelijk dat van de verkoper verwacht wordt dat hij diverse aanbetalingen doet tijdens het vorderen van de bouw van het project.

Afronding
Als alle partijen klaar zijn om door te gaan met de verkoop wordt deze afgerond. De koper betaald de nodige belasting en het eindcontract of het eigendomsbewijs (Tapu) wordt ondertekend. De ondertekening van dit document betekend dat de eigendomsrechten van het land zijn overgedaan naar de koper. Dit wordt normaalgesproken gedaan in het kadaster.

Wanneer het eigendomsbewijs (Tapu) is ondertekend wordt het geregistreerd in het kadaster.

De financiering van uw vastgoed in Turkije
Voor actuele informatie en verkrijgbare financieringsopties in Turkije, neemt u alstublieft contact met ons op