Over Alanya

Over Alanya


Alanya

Algemene Informatie

Alanya met zijn brede stranden, historische bezienswaardigheden, moderne hotels en motels en vele visrestaurants, cafes en bars is een perfecte vakantiebestemming. Het eerste wat de aandacht trekt van bezoekers, is het Seljuk kasteel dat is gebouwd als een kroon op de heuvel van Alanya in de 13en eeuw. Naast het indrukwekkende kasteel is de monumentale schoonheid van de unieke achthoekige Rode Toren een bezoek waard. De café’s en bars in de omgeving van de haven zijn drukbezochte uitgaansgelegenheden in de avonduren en de verkoop van handwerken, leer, kleding, juwelen, tassen en pompoenen, gedecoreerd met prachtige kleuren neemt plaats in de boetiekjes rondom de haven. Als u graag grotten bezoekt is de grot van Damlataş een must-see. De grot is vlakbij het etnografisch museum gelegen. Drie zeegrotten kunnen worden bereikt per boot: de grot van Fosfor met fluoriserend gesteente, de Vrouwengrot waar vrouwelijke piraten gevangen werden gehouden en de Liefdesgrot. 15 km ten oosten van Alanya bevindt zich de verkoelende schaduw van de Dim Çayı Vallei, een ideale plaats voor ontspanning. Er kan overal in Alanya worden gezwommen in zee en het is een paradijs vol zon, zee en zand.

De Rode Toren

Is gelegen in de haven. De achthoekige toren die symbool staat voor de stad is een werk door de Seljuken in de 13e eeuw. Hij is gebouwd in 1226 door Ebu Ali Rehç el Kettani, een meester in bouwen uit Aleppo, die eerder de citadel van Sinop bouwde, op verzoek van Alaaddin Keykubat, de Sultan van de Seljuken. De bovenste delen  waarvanuit geschoten werd zijn gemaakt van rode bakstenen, omdat stenen blokken moeilijk te tillen waren na een bepaalde hoogte, waardoor het de naam Kızılkule (Rode Toren) kreeg.
Marmeren blokken uit de oudheid bevinden zich in de muren van de citadel. De hoogte van de toren is 33 meter en de diameter 29 meter. Elke muur van de toren is 12.5 meter lang. Er zijn vijf etages, inclusief de begane grond. U kunt tot de top van de toren klimmen met behulp van de stenen trappen met 85 hoge treden. Zonlicht komt van de top van de toren en bereikt zelfs de eerste etage. Er is een regenbak in het midden van de toren. De toren is gebouwd om de haven en scheepswerf te beschermen voor vijandelijke aanvallen en is eeuwen lang gebruikt voor militaire doeleinden. In 1950 werd de toren gerenoveerd en in 1979 werd hij geopend voor bezoekers, waarbij de eerste etage werd gebruikt voor het etnografisch museum.

Citadel van Alanya

De Citadel van Alanya, met muren van bijna 6.5 kilometer lang, is gelegen op een  is on a schiereiland waarvan de hoogte tot 250 meter boven zeeniveau bedraagt. Ook al stamt de vestiging op het schiereiland, beter bekend als Kandeleri, uit de Hellenistische eeuw, zijn culturele karaktiristieken van vandaag de dag zijn te danken aan de Seljuken van de 13e eeuw.
De citadel is gebouwd op verzoek van de Sultan van de Seljukken, Alaaddin Keykubat, die de stad veroverde en herbouwde in 1221. De citadel heeft 83 torens en 140 bastions. Bijna 400 waterbakken werden gebouwd om de stad te voorzien van water in tijden van tekort. Enkele van de waterbakken worden nog steeds gebruikt. De muren werden gebouwd op een goed geplande manier; omlaag naar Ehmedek, İçkale, Adama Atacağı, het bovenste gedeelte van Cilvarda Baai, Arap Evliyası Burcu en Esat Burcu, tdan door het geweerhuis en de scheepswerf, eindigend bovenin Kızılkule-İçkale, een openlucht museum, gelegen op de top van het schiereiland. Alaaddin Keykubat, de Sultan, liet zijn huis hier bouwen.
Vandaag de dag is de citadel nog steeds bewoond door mensen. Voor houten en bakstenen huizen van historische waarde, wordt zijde en katoen geweven, kalebassen worden beschilderd met verschillende figuren en traditionele gerechten worden geserveerd in kleine tuinen. Er zijn ook restaurants en café’s op weg naar de citadel en aan de randen van de weg, uitkijkend over de haven. De citadel is open voor bezoek. Het kost bijna een uur om naar de citadel te lopen.

De Scheepswerf

De constructie startte in 1227, zes jaar na het veroveren van de stad door de sultan, vlakbij Kızılkule, en werd binnen een jaar afgerond. De zijkant van de scheepswerf ligt aan zee en heeft vijf cellen met bogen. De scheepswerf is 56.5 meter lang en 44 meter diep. Het gebied dat is uitgekozen voor de werf zou het meeste zonlicht moeten hebben. Het standbeeld aan de voorkant van de werf heeft Sultan Keykubat’s wapenschild en badges. De scheepswerf van Alanya was de eerste van de Seljuken in het Middellandse Zeegebied, Alaaddin Keykubat, die eerder de werf van Sinop bouwde, kreeg de titel “de Sultan van de twee zeeën” met de opening van de scheepswerf van Alanya. Aan een kant van de scheepswerf is een kleine moskee en een bewakingskamer aan de andere kant. Er is een bron die mettertijd is uitgedroogd in een van de cellen. U kunt de scheepswerf bereiken per boot of te voet langs de muren vlakbij Kızılkule en de toegang kost u niets.

De Citadel van Alara

The Citadel van Alara is gebouwd in 1232, 37 kilometer ten westen van Alanya op verzoek van Alaaddin Keykubat, de Sultan van de Seljuken en is 9 kilometer ver van zee. Het doel van de citadel die gelegen was aan de Zijde route, was om de bevolking te beschermen die in de herberg vlakbij de kreek van Alara verbleef. Het is gebouwd op een steile heuvel van 200 meter tot 500 meter. Het ziet er prachtig uit. Het bestaat uit een binnen en een buitenste deel. Een donkere entreehal van 120 passen gaat de citadel in. Het is belangrijk voorzichtig te zijn met wilde planten en ruïnes, aangezien het geen plaats is die is erop ingericht is om bezocht te worden. Er zijn tunnels gemaakt door het houwen van de stenen binnen de citadel. Er is een klein paleis, kamers voor werkers, een moskee en een Turks bad binnen de ruïnes. Degenen die graag naar de top van de citadel gaan tussen muren en paden door, moeten voor ten minste een uur klimmen en dus goed uitgerust zijn.

Atatürk’s Huis Museum

Dit museum, een huis waar Atatürk in Februari 1935 verbleef, werd voor bezoek open gesteld in 1986, als herdenking aan Atatürks bezoek aan Alanya. De eerste etage van het museum is een expositie van Kemal Atatürk’s persoonlijke eigendommen, foto’s, historische documenten en een telegram dat hij naar het volk van Alanya stuurde. De kamers op de tweede etage dienen daarentegen als een uitbeelding van een oud huis uit Alanya waar zich voorbeelden van lokale etnografische items tentoonstellen.

Archeologisch Museum

Het museum heeft 1 externe en 14 interne expositieruimtes waar prehistorische en historische artefacten te bezichtigen zijn die teruggaan naar de Frygiërs, Latijnen, Grieken en Byzantijnse periode. De exposities bevatten onder andere een grote muntencollectie en een bronzen sculptuur van Herakles uit het jaar 200, wat een belangrijk symbool voor het museum is geworden. Een ander deel van het museum biedt ruimte aan etnografische artifacten van de Seljukse en Ottomaanse tijd, en ook de replica van een oude kamer uit Alanya is een blik waard. De museumtuin is bezaaid met items uit de Bronstijd, Frygische, Lydische en Urartian Tijd en Hellenistisch aardewerk. De tuin heeft ook een ruime variatie aan planten en diersoorten.

Avsallar

Avsallar is een van de plaatsen op uw weg naar Alanya en ligt op zo’n 23 km afstand van het stadscentrum van Alanya. Het is verbonden met het gebied Incekum. Helder water en schone, witte lange stranden (voorzien van een blauwe vlag) zijn karaktiristieken van dit gebied. Avsallar heeft zichzelf de laatste jaren ontwikkeld tot een prachtig, klein plaatsje met zijn eigen centrum. In Avsallar’s winkelcentrum vindt u alles wat u nodig zult hebben zoals kleine gezondheidscentra, apotheken, winkels, cafés en restaurants. Het is een charmant stadje met een vriendelijke bevolking, waar iedereen elkaar helpt en kent. Elke woensdag kunt u er vers fruit, groenten, kruiden, etc. kopen op de bazaar vlakbij de nieuwe school. Elke 10 tot 15 minuten kunt u naar Alanya rijden met een openbare bus.

Konaklı

De volgende plaats die we bereiken is deelgemeente Konakli, een mooie plaats met 28.000 inwoners, ongeveer 15 km van Alanya. Konakli heeft de oudste historische cultuur van de deelgemeenten ten westen van Alanya. De belangrijkste bron van inkomen in Konaklı is het toerisme. De laatste jaren heeft dit plaatsje zichzelf ontwikkeld tot een stadje waar alles te vinden is. Elke woensdag is er een markt, waar de boeren uit de streek hun versgeplukte groenten verkopen. Elke 15 tot 20 minuten rijdt een bus naar Alanya en terug.

Bektas / Tepe

De heuvels achter het stadscentrum van Alanya wordt Tepe en Bektas genoemd. Dit gebied, dat een prachtig panoramisch uitzicht over de stad zelf en de Middellandse Zee biedt, is een vredig gebied waar u kunt ontsnappen aan het verkeer en lawaai van de stad. De heuvelrug is voornamelijk bebouwd met villa’s en is een mooie plek voor mensen die vlakbij het stadscentrum en toch weg van de drukte willen verblijven.

Cikcilli

Cikcilli ligt aan de oostkant van Alanya, aan de bergzijde. Het is een snelontwikkelend gebied met vele appartementgebouwen. Deze gemeente ligt erg dichtbij het centrum van Alanya. U zult er met de auto binnen 3 minuten zijn. Het strand ligt op ongeveer 2,5 km afstand. De omgeving is rustiger dan Alanya zelf. Door de locatie aan de rand van de bergen, heeft u een prachtig uitzicht op de kustlijn, de burgt van Alanya en de stad. Een plaats niet ver van alle toeristische activiteiten en toch een rustige plek om te ontspannen.

Oba

De eerste deelgemeente na het stadscentrum van Alanya was het prachtige plaatsje Oba, ongeveer 3 km van het centrum. Deze plaats werd genoemd naar de rivier Oba, die zich bevindt in het midden van deze deelgemeente, waar u winkels, restaurants, café’s en sinds de zomer van 2006 ook het grote winkelcentrum Alanyum kunt vinden. De grens van Oba reikt tot het strand, van waaruit de burgt van Alanya te zien is. Oba is een van de populairste deelgemeenten van Alanya door de gezellige winkelstraatjes, groene parken en ontspannen sfeer. Veel buitenlanders vonden hier hun tweede huis. Er rijdt elke 5 minuten een bus naar Alanya.

Mahmutlar

Na Kestel bereiken we deelgemeente Mahmutlar; met 23.000 inwoners de grootste deelgemeente van Alanya op het moment. Mahmutlar ligt ongeveer 13 km ten oosten van Alanya en heeft zichzelf als een van de snelsten rondom Alanya in de laatste 3 jaar ontwikkeld tot een prachtige plek. Het is een geweldig gebied met een 4,5 km lang strand en een eigen stadscentrum met vele toeristische activiteiten. Toerisme, fruit en groententeelt zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten van Mahmutlar. Elke dinsdag en zaterdag is er een markt, waar de boeren hun producten aanbieden. In het centrum van Mahmutlar kunt u alles vinden wat u nodig heeft. Als u naar Alanya wilt gaan, kunt u een openbare bus nemen die elke 10 minuten gaat.

Klimaat

Alanya heeft een relatief gemiddeld Middellandse Zee klimaat. Het Middellandse-Zeegebied zorgt ervoor dat regen in de winter valt en de zomers lang, warm en droog zijn, vandaar de slogan van de gemeenteraad voor Toerisme van Alanya “where the sun smiles”. Lichte stormen brengen soms prachtige waterhozen met zich mee als ze dicht bij de kust komen. De aanwezigheid van het Taurusgebergte zo dicht bij de zee zorgt voor mist, maar ook voor prachtige regenbogen ’s ochtends. De hoogte van de bergen zorgt voor interessante effecten zoals sneeuw op de toppen, zelfs op hete dagen in de stad. De zee heeft een gemiddelde temperatuur van 21,4°C in Alanya, met een gemiddelde temperatuur in Augustus van 27.9°C.

Climate

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sept Okt Nov Dec Jaar
Gemiddeld hoogst °C 15 16 18 21 26 30 34 33 31 27 22 17 24
Gemiddeld laagst °C 6 7 8 11 16 19 23 22 19 15 11 8 15
Dagen neerslag (peil in mm) 11 (259) 9 (175) 6 (79) 4 (38) 3 (33) 1 (13) 1 (3) 1 (3) 1 (15) 4 (53) 5 (119) 11 (267) 57 (1057)